Skip links

Beweegvakantie

Niet alle Nederlanders gaan tijdens de vakantie luieren op het strand. Naar schatting is 15 procent van de buitenlandse tripjes en 25 procent van reizen in eigen land een actieve vakantie: een fietsvakantie of wandeltrip bijvoorbeeld. Maar wat is gezonder: een actieve trip of een luiervakantie?

Vakanties zijn gezond vanwege vier redenen: Ten eerste om uit te rusten en te herstellen van werk maar ook omdat op vakantie activiteiten ondernomen kunnen worden waar plezier aan beleefd wordt, de dagindeling vrij bepaald kan worden en er veel tijd doorgebracht wordt met vrienden, familie of partners.

Lang niet iedereen hoeft fysiek uit te rusten. Bij een fysiek zware baan is het natuurlijk fijn als het lichaam tot rust kan komen. Voor bijvoorbeeld topvoetballers is het ook prettig om na een jaar vol wedstrijden het rustig aan te doen. Maar bij de meeste mensen met een kantoorbaan zal dat niet zo nodig zijn.
Er zijn vier redenen waarom mensen op vakantie gaan: Uitrusten, plezier hebben, iets leren (bijvoorbeeld tijdens culturele excursies), en de wereld of jezelf bewijzen dat je een interessant leven hebt.

Dit kan zowel op een fysiek actieve als inactieve manier. Bij een vakantie gaat het er dus niet om hoe de indeling eruitziet, het is veel belangrijker dat het past bij de persoonlijkheid en de omstandigheden. Sommige mensen komen tot rust na een heftige fietstocht, terwijl dit anderen juist stress oplevert.
Als er sprake is van piekeren of obsessieve gedachten zou het kunnen dat een actieve vakantie op dat moment beter is dan een luiervakantie. Door fysieke activiteit kan piekeren minder worden. Ook zorgt inspanning ervoor dat er hormonen worden vrijgemaakt die ontspanning bevorderen.

Maar hoe perfect een vakantie ook is, uiteindelijk is het effect maar tijdelijk. Na thuiskomst zitten de meeste vakantiegangers al snel op hetzelfde welzijnsniveau als ervoor.

 

Leave a comment